Συχνές Ερωτήσεις

Οξυγονοθεραπεία

  • Ποιος μπορεί να μου συνταγογραφήσει οξυγόνο στο σπίτι;

    Την οξυγονοθεραπεία κατ’ οίκον την συνταγογραφεί μόνο Πνευμονολόγος. Αφού σας εξετάσει θα αξιολογήσει την κατάστασή σας και θα συνταγογραφήσει εφόσον χρειαστεί συμπυκνωτή ή υγρό οξυγόνο για ένα διάστημα από 1 έως 6 μήνες. Έπειτα χρειάζεται επανέλεγχος ώπου μπορεί να συνεχιστεί η θεραπεία με οξυγόνο για περισσότερους μήνες.

  • Ο συμπυκνωτής κάνει θόρυβο;

    Ο συμπυκνωτής οξυγόνου δεν είναι εντελώς αθόρυβος όπως τα δοχεία υγρού οξυγόνου. Κάνει έναν απαλό και όχι ενοχλητικό θόρυβο <40 Db.

  • Για πόσο καιρό θα πρέπει να χρησιμοποιώ το οξυγόνο στο σπίτι;

    Αυτό είναι κάτι το οποίο θα το αξιολογήσει ο Πνευμονολόγος σας, ανάλογα με την κατάσταση του ασθενή. Υπάρχουν ασθενείς που χρειάζονται για 1 ή λιγους μήνες και κάποιοι που θα το χρειαστούν για το υπόλοιπο της ζωής τους.

  • Μπορώ να ανεβάσω μόνος μου τη ροή του οξυγόνου;

    Όχι. Πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας καθώς αυτος γνωρίζει τις πραγματικές σας ανάγκες καθώς και τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα μιας απότομης αύξησης της ροής του συμπυκνωτή. Για παράδειγμα σε ασθενή που χρειάζεται ροη 2lpm, αν χορηγηθεί ροή 5lpm είναι πιθανό να ανεβάσει διοξείδιο στον οργανισμό.

  • Τι να προσέχω όταν χρησιμοποιώ συμπυκνωτή στο σπιτι;

    Να μη βάζετε τον συμπυκνωτή κοντά σε πηγές θερμότητας (καλοριφέρ, σόμπες, τζάκια). Να μην τον έχετε κοντά σε παράθυρο ή στο μπαλκόνι για πολύ ώρα και ειδικά όταν έχει πολύ ζέστη ή πολύ κρύο. Να μην καπνίζετε κοντά στον συμπυκνωτή όταν είναι σε λειτουργία. Να βάζετε το καλώδιο του απευθείας στην πρίζα και ΠΟΤΕ σε γεννήτρια.

  • Αισθάνομαι καλύτερα, μπορώ σταματήσω να λαμβάνω το οξυγόνο;

    Είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για ένα τέτοιο ζήτημα και να τον συμβουλευτείτε καθώς μπορεί να κρίνει ότι χρειάζεται να συνεχίσετε την οξυγονοθεραπεία για κάποιο διάστημα.

  • Μπορώ να έχω τον συμπυκνωτή σε άλλο δωμάτιο από αυτό που κοιμάμαι;

    Ναι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ειδική προέκταση που διαθέτουμε και να έχετε τον συμπυκνωτή έως και 10 μέτρα μακριά σας. Οπότε θα μπορείτε για παράδειγμα να χρησιμοποιείτε το οξυγόνο σας όλη τη νύχτα ενώ κοιμάστε στο δωμάτιο, και ο συμπυκνωτής να βρίσκεται στο σαλόνι. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω έλλειψης χώρου, έλλειψη παροχής ρεύματος στο δωμάτιο ή για να μην ενοχλεί ο θόρυβος αυτόν που κοιμάται μαζί μας.

  • Έχουμε συχνές διακοπές ρεύματος , τι μπορούμε να κάνουμε;

    Δυστυχώς, ο συμπυκνωτής δουλεύει αποκλειστικά με ρεύμα και δε γινεται να τον συνδέσουμε σε γεννητρια. Οι λύσεις είναι είτε να ζητήσετε από τον Πνευμονολόγο σας να σας συνταγογραφήσει υγρό οξυγόνο ώπου δεν απαιτείται παροχη ρεύματος, είτε να αγοράσετε μια μικρή φιάλη οξυγόνου (3 ή 5 λίτρων) προκειμένου να είστε πάντοτε έτοιμοι.

Υπνική άπνοια

  • Πώς διαπιστώνω αν έχω σύνδρομο υπνικής άπνοιας;

    Παρότι υπάρχουν κάποια σημάδια που μας βοηθούν να το καταλάβουμε (έντονο ροχαλητό, διακοπή της αναπνοής στον ύπνο, συχνές αφυπνίσεις κ.α.), η μόνη εξέταση που μας δίνει καθαρή και πλήρη εικόνα για το συνδρομο υπνικης άπνοιας είναι η Μελέτη Ύπνου.

  • Πόσες άπνοιες την ώρα θεωρούνται φυσιολογικές;

    Μέχρι 5 απνοιες / ώρα θεωρούνται φυσιολογικές

    Από 5-14 άπνοιες / ώρα θεωρείται ήπιο σύνδρομο απνοιών

    Από 15-29 άπνοιες / ώρα μιλάμε για μετριο συνδρομο

    Περιπτώσεις άνω των 30 απνοιών / ώρα έχουν σοβαρό απνοικό σύνδρομο

  • Ποιές επιπτώσεις έχει η υπνική άπνοια για την υγεία;

    Άτομα με υπνική άπνοια παραπονιούνται για ημερήσια κόπωση και υπνηλία, διάσπαση προσοχής, πονοκεφάλους και πόνο στα πόδια, σεξουαλική δυσλειτουργία και έντονη επιθυμία για ύπνο ακόμα και όταν οδηγούν. Η υπνική άπνοια είναι υπεύθυνη ή σχετίζεται με καρδιακά προβλήματα (αρρυθμίες κ.α.), αρτηριακή υπέρταση, έμφραγμα, διαβήτη, εγκεφαλικό, δυσκολία στην απώλεια βάρους κ.α.

  • Πώς λειτουργεί το CPAP ;

    Το cpap στέλνει συνεχώς αέρα μέσω της μάσκας και κρατάει ανοιχτό τον αεραγωγό που μέχρι πρότινος έφραζε συχνά και δημιουργούσε την άπνοια. Απαιτείται να είναι στο ρεύμα και είναι εντελώς αθόρυβο, βοηθώντας έτσι αυτόν που κοιμάται μαζί μας να μην ενοχλείται.

  • Θα βελτιώσει τον ύπνο μου το CPAP;

    Ναι. Φορώντας το cpap σταματάτε να ροχαλίζετε κατευθείαν από την πρώτη κιόλας μέρα . Οι άπνοιες μηδενίζονται και πέφτουν στα φυσιολογικά επίπεδα <5 . Σταματάνε οι συχνές αφυπνίσεις και απολαμβάνετε έναν πλήρη ύπνο. Το αίσθημα ξεκούρασης και επάρκειας θα είναι εμφανές το πρωί που θα ξυπνάτε.

  • Χρειάζεται επανέλεγχος μετά την χορήγηση του CPAP;

    Ξεκινώντας τη θεραπεία με CPAP πρέπει τις πρώτες βδομάδες να γίνει ο πρώτος έλεγχος. Μας φέρνετε την καρτα SD του μηχανήματος, κατεβάζουμε τα δεδομένα δωρεάν και τα δείχνετε στον γιατρό σας. Αν δεν απαιτούνται αλλαγές στις πιέσεις του μηχανήματος, τότε ενας έλεγχος κάθε 6 μήνες είναι αρκετός.

Για οποιαδήποτε βλάβη ή απορία σχετικά με τεχνικό ζήτημα καλέστε μας αμέσως !


2312315294

Share by: